PEACE PAVILLION
Concorso di architettura internazionale | Kaira Looro competition
Capo giuria: Kengo Kuma
Studenti
Concept, design, fotomontaggio: Valerio Torzani
CAD, rendering: Davide Avantini
CAD: Giovanni Casinelli 

IL CONCORSO

Il concorso richiedeva ai partecipanti di realizzare un progetto di un punto di sensibilizzazione per la comunità locale, logorata dalle guerre civili, e un luogo di promozione di solidarietà e costruzione della pace, contemplativo e multifunzionale che potesse conferire identità al territorio. Un luogo per la memoria dei caduti per le guerre civili che hanno dilaniato il territorio. L’edificio, di massimo 300 m², doveva garantire tre aree principali che avessero le funzioni di: esposizione, contemplazione e divulgazione.
IL PROGETTO

L’idea principale che ha favorito la realizzazione del padiglione è quella di unione: tre volumi circolari ben distinti che si uniscono ad un unico monumento centrale per i caduti, dove si trova anche un sistema di raccoglimento delle acque. Tre ampi spazi, ognuno per una differente funzione: uno per la contemplazione, uno per la memoria ed uno per la compassione. Partendo dalla forma del cerchio, che richiama le capanne dei vecchi villaggi tradizionali, nasce la pianta: il volume principale è formato da tre cerchi che si intersecano.
I tre cerchi sono formati da dei pannelli di listelli orizzontali di vario spessore, che ne mantengono l’idea di distinzione dal vivo. Ognuno di questi volumi ha quindi dei listelli distintivi: lo spazio dedicato alla Contemplazione ha i listelli più alti e più vicini tra loro, che permettono di creare un ambiente più intimo e confacente, appunto, alla meditazione; si procede verso quello dedicato alla Memoria, con i listelli più distaccati e dove la luce crea un ambiente evocativo. L’ultimo cerchio è quello della Compassione che ha i listelli ben distaccati e più sottili, a simboleggiare l’abbattimento totale del muro con l’esterno e come invito al confronto e alla pace tra le persone. Come si intuisce dal prospetto, idealmente da fuori è impossibile vedere il monumento centrale perché i listelli coprono tutto lo spazio visivo. È estremamente adattabile e flessibile: infatti la definizione di questi tre spazi non crea assolutamente una costrizione nell’utilizzo grazie a dei pannelli scorrevoli che permettono di ampliare o chiudere i tre ambienti interni. Per dare un senso di radicamento al territorio e per motivi di preservazione del legno, il padiglione è appoggiato in un basamento di terra cruda. Completano il padiglione due strutture esterne secondarie, sempre di forma circolare, che ne riprendono il tema dei listelli, sviluppate su muro di terra cruda: gli uffici e un magazzino.
CONCLUSIONI

Il trattamento esterno degli ambienti pone l’edificio in modo delicato nell’area di progetto rispettando la natura, creando un’intima armonia con il contesto circostante e svelando con trasparenza la sua anatomia. Il design dinamico e la possibilità di adattare il manufatto a diverse esigenze ne conferiscono movimento. La materia rimarca questa caratteristica naturale, e forma uno spazio permeabile alla luce, che lo definisce, e che disegna dei motivi che cambiano di ambiente in ambiente, di ora in ora, e che colora il manufatto in maniera differente durante il corso della giornata e in base alle condizioni del tempo. Essendo aperta, anche il suono permea la struttura e entra a far parte dell’architettura. Com’è auspicabile che sia, l’architettura per definizione delimita spazi e segna dei confini. Al contrario, con questo progetto si pone l’idea di un’architettura senza confini, senza barriere visive, mentali o concrete.​​​​​​​
Kaira Looro: a project in memory of the fallen in the african civil wars
The main idea that has favored the realization of the pavilion is that of "Harmony": the project is born starting from the shape of the circle, the universal symbol of reunification and inner peace, which recalls the huts of the old traditional villages and wants to give back to the inhabitants the vision of a family landscape to strengthen its cultural belonging. The main Pavilion is generated by three circular volumes, three large spaces, corresponding to the spaces of exhibition, contemplation and spreading awareness, which intersect each other to create a place of strong suggestion around a single central monument, the common point of the three circles, where everything converges and ideally represents the fallen; the latter does not only serve as a memorial but also for collecting rainwater, which is reused for the rest of the population and for the maintenance of vegetation, becoming a source of life and rebirth. Each of the volumes is formed by horizontal slats of varying thickness to define its function: the space of contemplation has taller slats close together which allow to create a more intimate and isolated environment for prayer. We proceed towards the one dedicated to the exhibition, with more detached and low medium slats where the light mostly filters and creates a more enlightened environment, dedicated to the preparation and exhibition of artworks about peace and unity. The last circle is the one about spreading awareness, with well-spaced and thin strips that create a completely open environment in direct contact with the outside, symbolizing the total removal of barriers as an invitation to confrontation and peace between people, where assemblies and meetings will be organized to raise awareness of war and remembrance, to which as many people as possible can also attend from the outside. In this way the function of the pavilion is expanded to the surrounding area favored by the internal / external opening ratio of the strips. The definition of these three environments does not represent a constraint: the internal areas are managed to make the spaces of the pavilion the more flexible as possible, in fact they are divided by sliding panels that allow combining new and different spaces, in order to create an architecture extremely adaptable to any type of requirement while maintaining all its three main functions in all its variants. The circles are made in horizontal strips to maintain the idea of intersection when seen in person, and to keep the central core closed from the outside, so as to make the monument perceptible only once you have entered the pavilion, representing the metaphor of a closed body within which its soul is hidden, a protection that the pavilion provides for the memory of the fallen. This harmonious fusion of spaces creates a central area dedicated to the fallen that contributes to creating a suggestive environment that touches all three volumes of the pavilion, with a monument that can be contemplated in every area and during every type of function. The structure is located inside a circular perimeter created by the external seats in beaten earth (marked with a wooden table to highlight its function) generated by a slope that extends to the ground level, so as to have a effect of continuity and harmony with the territory, but at the same time isolating the pavilion to create a more intimate place from the rest of the urban context. To give a sense of rooting to the territory, the entire structure was designed using local materials and processed by local activities in order to make the cost as low as possible, furthermore its design immediacy allows its easy realization without exceeding excessive work times and costs. The architectural complex is completed by two external structures that have a secondary function of warehouse and office. They reflect the theme, materials and architectural features of the pavilion and have been thought to be far from the main volume to distinguish the cultural part from the working part. With this project we tried to respect and interpret the natural essence of the place in such a way as to be truly appreciated by the locals and restore a sense of belonging to those who have lost their homes.
Back to Top